Er zijn enorm veel liefhebbers van het wereldbekende automerk Volkswagen, met als gevolg dat er in Nederland inmiddels een aanzienlijk aantal fanclubs in allerlei verschijningsvormen bestaan. Al deze fanclubs hebben doorgaans hun eigen voorkeuren en interessegebieden waarmee ze zich onderscheiden. Toch zal er altijd nog wel een bepaald onderwerp, specifiek model of thema te bedenken zijn waarvoor nog geen fanclub bestaat. Ben jij een doorgewinterde Volkswagenfanaat met de ambitie een eigen Volkswagen fanclub op te richten? In dat geval hebben we wat handige informatie en wellicht bruikbare tips op een rijtje gezet, die je in ieder geval kunt meenemen bij het maken van belangrijke beslissingen.
Veel of weinig clubleden?
Heb je al een idee of inschatting gemaakt omtrent het ledenaantal waar je naartoe wilt werken? De kans is groot dat je hierover nog helemaal niet nagedacht hebt, maar het is wel handig om van tevoren te bepalen wat je wel en wat je absoluut niet wilt. Wanneer je de club wilt beperken tot een klein en exclusief aantal leden, dan zit het organisatorisch toch net wat anders in elkaar dan wanneer je een grote fanclub voor ogen hebt. In het laatste geval heb je namelijk te maken met een veel groter ledenbestand met bijbehorende persoonsgegevens en allerlei randzaken. Zo kan een bescheiden fanclub nog wel vooruit met een zelfgemaakt Excel bestandje waarin dergelijke informatie wordt bijgehouden. Heeft je club straks een respectabel aantal leden, dan kun je beter meteen goed van start gaan en een solide basis leggen. Met een handig CRM-systeem van Lime Technologies maak je het bijhouden van alle ledeninformatie veel eenvoudiger, inzichtelijker en bovenal veiliger.
Het registreren van de fanclub en de keuze van de rechtsvorm
Wanneer je de oprichting van jouw fanclub bloedserieus en professioneel wilt aanpakken, dan adviseren wij je om de club in elk geval te laten registreren. Richt je de club op met volledige rechtsbevoegdheid, dan zul je hiervoor in de eerste plaats naar een notaris moeten stappen om een rechtsgeldige akte te laten opstellen. Ook ben je met deze rechtsvorm verplicht om je club in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
In zo’n akte worden een aantal zaken zwart op wit vastgelegd. Denk aan statuten en afspraken die je maakt rondom een eventuele ontbinding van je club in de toekomst. Het voelt wellicht wat vreemd om al over het einde na te denken terwijl de club nog niet eens van start is gegaan, maar het is echt enorm belangrijk.