Volkswagen Golf: opvolger van de Kever

De Volkswagen Golf is een van de best verkochte auto’s ter wereld. De populariteit van deze auto is vooral in Europa ongekend. In 1974 werd de productie van de VW Golf opgestart, en sindsdien zijn er al meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht.

Verandering van koers

Voordat de VW Golf geïntroduceerd werd, produceerde Volkswagen voornamelijk auto’s die zich bedienden van luchtgekoelde motoren. Een dergelijke motor bevond zich altijd achterin de auto, zoals dat bij de klassieke VW Kever, de VW ‘spijlbus’ en de VW ‘panoramabus’ het geval was. In 1969 intendeerde Volkswagen om het roer definitief om te gooien en een nieuw soort auto op de markt te brengen, welke voorzien zou zijn van een watergekoelde motor die voorin de auto zou moeten worden geplaatst. De bedoeling was om een waardige opvolger van de VW Kever te ontwikkelen.

Een compleet nieuw design

Volkswagen verzocht uiteindelijk de Italiaanse auto-ontwerper Giorgetto Giugiaro (1938) – een van de meest formidabele autodesigners van de 20e eeuw – om het prototype van de beoogde auto te creëren. De auto-ontwerpen van Giugiaro kenmerkten zich meestal door strakke lijnen en hoeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het concept van de VW Golf een heel ander model liet zien dan zijn voorganger: de ‘ronde’ VW kever. Dit model, de VW Golf I, waarvan in de loop der jaren diverse versies zijn verschenen, is geproduceerd tot in 1983.

Latere modellen

De VW Golf II werd in datzelfde jaar op de markt gebracht. Typerend voor dit model was het driehoeksvenster en het bijzondere raamstijltje. Ook deze VW Golf was in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. De VW Golf II werd in 1991 opgevolgd door de VW Golf III. Het allernieuwste model, de VW Golf VII, is in 2017 op de markt gelanceerd, maar lijkt in de verste verte niet meer op het klassieke concept van Giugiaro.