Volkswagen Kever: de klassieke ‘wagen voor het volk’

De originele Volkswagen Kever (de zogeheten Beetle) is, net als haar Franse tegenhanger de Citroën 2CV (de Lelijk Eend), in de loop der jaren een heus stijlicoon geworden en heeft voor een groot aantal mensen veel nostalgische waarde, waardoor deze mensen er maar moeilijk afstand van kunnen doen wanneer de auto zijn beste tijd heeft gehad. Vandaar dat dit soort auto’s keer op keer worden gerepareerd en opgeknapt, zodat ze weer ‘als nieuw’ zijn.

De New Beetle

Toch komt er een tijd dat de geliefde Beetle niet meer te repareren valt en mogelijk weggedaan moet worden. Misschien dat dit een van de redenen was dat Volkswagen in 1998 begonnen is met de productie van de New Beetle: een retromodel van de oorspronkelijke Volkswagen Kever. Ofschoon ook dit model een gewild object was (en nog steeds is), zowel onder jongeren als onder ouderen, is de fabricage van de New Beetle – waarvan er meerdere versies uitgebracht zijn – vorig jaar stopgezet.

Het ontstaan van de VW Kever

In de jaren dertig van de 20e eeuw had Adolf Hitler de auto-ontwerpen Ferdinand Porsche opdracht gegeven een compacte en zuinige ‘wagen voor het volk’ te ontwikkelen. Het resultaat was de Volkswagen Kever en de serieproductie kon van start gaan, ware het niet dat de Tweede Wereldoorlog kort daarop uitbrak: de productie van de Kever in de autofabriek te Wolfsburg werd opgeschort omdat er militaire voertuigen geproduceerd dienden te worden. De fabricage van de klassieke VW Kever kwam pas na de oorlog goed op gang.

Aanvankelijk ongeliefd

In Duitsland werd de VW Kever al gauw populair en de verkoop van deze auto was in eigen land dan ook een groot succes. Maar in Nederland was men in eerste instantie niet zo enthousiast omdat de VW Kever nog altijd met (de ellende van) de Tweede Wereldoorlog werd geassocieerd. Daar kwam echter al gauw verandering in toen de eerste exemplaren in ons land begonnen rond te rijden. De auto zat immers degelijk in elkaar en was bovendien goedkoop. Dat waren enkele goede redenen om alsnog over te gaan op de aanschaf van een VW Kever.

Wereldproductie

Door de jaren heen heeft de VW Kever voortdurend (technische) innovaties ondergaan, opdat de klassieke Volkswagen steeds beter uitgerust was. Tot in 1978 werd de Kever in Europa geproduceerd. De fabricage werd echter voortgezet in Mexico tot in 2003.