Josef Ganz: ontwerper van de originele Volkswagen Kever

Met betrekking tot het ontwerp van de Volkswagen (Kever) worden doorgaans drie namen genoemd: Ferdinand Porsche, die het prototype van de Volkswagen zou hebben ontworpen, Adolf Hitler, die opdracht gaf om deze ‘wagen voor het volk’ te produceren en Heinz Nordhoff, die de productie van de Volkswagen op gang heeft gebracht. De rol van de Joodse auto-ontwerper Josef Ganz (1898-1967) is dientengevolge volledig op de achtergrond geraakt.

De ‘Meikever’

Het was echter Josef Ganz die reeds in 1931 een Maikäfer had ontworpen. Twee jaar later presenteerde hij het prototype – van wat later de Volkswagen zou heten – aan Hitler. Ganz werd kort daarna opgepakt door de Gestapo. Het concept van de compacte Meikever werd vervolgens gestolen door Hitler en zijn compagnons. Ferdinand Porsche heeft het originele concept van Ganz verder mogen uitwerken en zo werd de Volkswagen in 1938 op de markt gebracht.

Dit grote onrecht is na vele jaren uiteindelijk rechtgezet door schrijver/journalist Paul Schilperoord, die in 2009 het boek “Het ware verhaal van de Kever” publiceerde. Tien jaar later – in 2019 – verscheen er een documentaire over Josef Ganz. Deze film “How I lost my Beetle” is gemaakt door de Nederlandse filmproducente Suzanne Raes. De officiële trailer kan hier worden bekeken.