Ferdinand Porsche: pseudo-ontwerper van de Volkswagen

Autodesigner en -bouwer Ferdinand Porsche (1875-1951) – bekend van het automerk Porsche – wordt over het algemeen beschouwd als de ontwerper van de oorspronkelijke Volkswagen. Of deze veronderstelling op waarheid berust valt echter sterk te betwijfelen.

Inspiratie of plagiaat?

In de jaren dertig van de vorige eeuw was Ferdinand Porsche druk bezig met een ontwerp van een compacte, zuinige en goedkope ‘wagen voor het volk’. Hij liet zich daarbij sterk inspireren door reeds bestaande concepten. Zo had de auto-ontwerper Béla Barényi (1907-1997) in 1925 al een kleine compacte wagen ontwikkeld. Het concept van Barényi doet sterk denken aan de eerste Volkswagen Kever. Bovendien lijkt de originele Volkswagen ook verdacht veel op een Tatra-model uit 1931 van autodesigner Hans Ledwinka (1878-1967). Tenslotte mag de ‘Maikäfer’ – een concept van Josef Ganz (1898-1967) uit 1931 – met recht als voorloper van de ‘wagen voor het volk’ beschouwd worden.

Uit diverse bronnen is gebleken dat Porsche al op de hoogte gesteld was van de drie bovengenoemde ontwerpen vóórdat hij aan de slag ging met het creëren van de Volkswagen. Zijn eerste concept verscheen in 1932. Het is daarom eerlijker om te zeggen dat Porsche de bestaande ontwerpen als bronnen van inspiratie heeft aangewend – om maar niet te spreken van mogelijk plagiaat.