VW Transporter: de gezellige Volkswagenbusjes van weleer

Het Duitse automerk Volkswagen bestaat al sinds 1937. Het eerste model – een Volkswagen Kever – werd in 1938 geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse modellen van het automerk op de markt gebracht, waaronder verschillende types van de VW Golf en een zestal generaties Volkswagenbusjes die tegenwoordig verkocht worden onder de naam VW Transporter.

Ingenieus idee

Toen de Volkswagen Kever eenmaal tot stand was gekomen, werd de (massa)productie van deze ‘wagen voor het volk’ op gang gebracht. In de beginjaren werden dan ook alleen maar Volkswagen Kevers in de autofabriek te Wolfsburg geproduceerd. Totdat de Nederlandse auto-importeur Ben Pon (1904-1968) in 1946 een bezoek bracht aan de fabriek met het plan om enkele Volkswagen Kevers te importeren voor de verkoop in Nederland. Tijdens zijn bezoek aan de Volkswagenfabriek zag hij een Kever waaronder een ‘plattewagen’ was geplaatst. Dit ‘toevallige’ tafereel inspireerde hem tot het schetsen en ontwikkelen van een microbus. Het bleek een grandioos concept te zijn! In 1948 werd het idee verder door Volkswagen uitgewerkt. Een paar jaar later was de VW Microbus een feit en in 1950 werd de serieproductie van dit model opgestart.

De spijlbus

De eerste generatie Volkswagen Transporter – het T1 model – werd gefabriceerd in de periode 1950-1967. De productie van deze microbus, die ook wel ‘spijlbus’ genoemd werd vanwege de spijl in het midden van de voorruit, vond aanvankelijk plaats in de Volkswagenfabriek te Wolfsburg. Enkele jaren later werd de fabricage van dit model Volkswagen overgeplaatst naar de nieuwe autofabriek te Hannover.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de spijlbus op de markt gebracht. Dankzij de voortschrijdende techniek werd de Volkswagenbus T1 steeds comfortabeler. Zo werden bijvoorbeeld de laaddeuren die zich aan de zijkant van de wagen bevonden en die met scharnieren vastzaten, op enig moment vervangen door schuifdeuren, die uiteraard veel praktischer waren. Ook werd de carrosserie van de spijlbus in de loop der jaren sterk verbeterd en werd het aantal PK’s van de motor verhoogd.

De panoramabus

In 1967 werd de tweede generatie Volkswagenbus op de markt gelanceerd. De spijl in het midden van de voorruit was verdwenen en had plaatsgemaakt voor een gewelfde voorruit: de panoramische voorruit. Bovendien waren de zijruiten groter dan die van de voorgaande generatie en was het vermogen van de motor aanzienlijker. Ook van deze panoramabus zijn verschillende versies op de markt gebracht.

Latere generaties Volkswagenbusjes

In 1979 werd het Volkswagen T3 model geïntroduceerd. Zowel het uiterlijk van de bus als de techniek waarvan de bus zich bediende waren sterk veranderd. In 1990 kwam het T4 model op de markt: de motor, die zich in de voorgaande generaties achterin de bus bevond, was bij dit model voorin de auto geplaatst. Ook was dit model voorzien van voorwielaandrijving. Onnodig te zeggen dat het uiterlijk van de VW Transporter daardoor een enorme metamorfose onderging. Ofschoon de VW Transportmodellen T4, T5 en T6 qua techniek enorm verbeterd zijn, missen ze definitief de gezellige uitstraling van de nostalgische Volkswagenbusjes.